Jaksatko työtahtiasi eläkeikään saakka? Tutkimus todisti varhaiskuntoutuksen tärkeyden.

Jaksatko työtahtiasi eläkeikään saakka? Tutkimus todisti varhaiskuntoutuksen tärkeyden.

Mikä varhaiskuntoutus? Tampereen mallissa kyse oli siitä, että esim. työntekijän unettomuuteen tai uupumukseen reagoitiin nopeasti (ennen diagnoosia), ja kuntoutus tehtiin lähellä työpaikkaa, uusilla metodeilla.

Tutkija toivoo, että keskustelu varhaiskuntoutuksesta herää, eikä ihme. Eläkeikä nousee, työn vaatimukset eivät kevenny, ja yli puolella työikäisistä suomalaisista on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus (Tilastokeskus 2011).

Hallitus taas leikkasi työntekijöiden varhaiskuntoutuksen Kela-rahoitusta vuonna 2016 osana niin, että  varhaiskuntoutustoiminta romahti.  Siihen saakka satojatuhansia suomalaisia kuntoutettiin kymmenien vuosien aikana ammatillisesti syvennetyssä lääkinnällisessä kuntoutuksessa (ASLAK).

Tutkimuksen osallistujina oli neljän vuoden aikana 588 Tampereen kaupungin työntekijää. Heidän työkykynsä nousi kaikilla mittareilla, mm. submaksimaalisena hapenottokykynä ja työkykyindeksillä mitattuna selvästi.  Vertailuryhmän työkyky taas laski. Toiminta perustui oma-aloitteisuuteen, yhteisiä valmennuspäiviä oli vain kahdeksan 9 kk:n jakson aikana.

Entä vaikutuksen kesto? Tutkija uskoo oppimisprosessiin, jonka tehosta on myös näyttöjä.
– Kun olet kerran ollut uupumisen tai terveyshaasteen edessä ja oppinut välineet siihen, kuinka voit korjata tilanteen, pystyt aktivoimaan ne, kun elämäntilanteesi sitä vaatii.

Uuden kuntoutuskonseptin loi tutkijan kanssa pirkanmaalainen Pirte työterveys ja lääkärikeskus. Tulostie sai ilon vastata tutkimuksen kiteytyksestä artikkelimuotoon, uutisoinnista ja mediajakelusta yhdessä STT:n kanssa.

Lisätiedot:
Mediatiedote: Jaksatko työtahtiasi eläkeikään saakka? Laaja tutkimus todisti varhaiskuntoutuksen kriittisen merkityksen.
Tulostien mediatiedotuspalvelu organisaatioille.

Valokuva: Timo Pöysäri / Pirte

”Tulostie sai kasvojentunnistus-teknologiallemme odotuksiamme suuremman medianäkyvyyden, joka lisäsi kysyntäämme selvästi. Arvostamme sitä, että asiaamme keskitytään kunnolla. Yhteistyö toimii hyvin ja on laajenemassa.”

Santtu Harjuhaahto, toimitusjohtaja
Caracom Group Oy

”Tulostien sisällöntuottaja-palvelu on parantanut sisältöjemme laatua ja lisännyt uusien IoT-tuotteidemme medianäkyvyyttä merkittävästi. Työt hoituvat nopeasti, ja laatu pysyy korkeana. Olemme erittäin tyytyväisiä.”

Eero Ojanen, toimitusjohtaja
Lehtovuori Oy

”Olemme saaneet hyviä tuloksia meille merkittävissä medioissa niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin.  Tulostien Sami on aidosti innostunut, kiinnostunut, tavoitteellinen ja säntillinen. En voi muuta kuin suositella!”

Johanna Kyllönen, markkinointipäällikkö
Katepal Oy

”On hienoa, että asioihimme keskitytään kunnolla. Työt sujuvat nopeasti ja kustannustehokkaasti.”

Toni Luopajärvi, toimitusjohtaja
Wiiste Oy

”Kaikki tarvitsemamme ratkaisut. Vihdoinkin tekijät, jotka keskittyvät asiaamme kunnolla. Nopeutta, luotettavuutta ja näkyvyyttä enemmän kuin viimeisen 10 vuoden aikana yhteensä.”

Reijo Hult, toimitusjohtaja
Lingoneer Oy

”Supersuoritus medianäkyvyyden hankinnassa.”

Matti Väänänen, toimitusjohtaja
Bonne Juomat Oy