Jaksatko työtahtiasi eläkeikään asti? Nyt julkaistiin vahva tutkimusnäyttö varhaiskuntoutuksen tehosta, josta TtM Birgitta Ojala väittelee tänään klo 12 Tampereen yliopistossa. Tulostiellä oli ilo huolehtia tutkimuksen mediatiedotuksesta.

Mikä varhaiskuntoutus? Tampereen mallissa kyse oli siitä, että esim. työntekijän unettomuuteen tai uupumukseen reagoitiin nopeasti (ennen diagnoosia), ja kuntoutus tehtiin lähellä työpaikkaa, uusilla metodeilla.

Tutkija toivoo, että keskustelu varhaiskuntoutuksesta herää, eikä ihme. Eläkeikä nousee, työn vaatimukset eivät kevenny, ja yli puolella työikäisistä suomalaisista on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus (Tilastokeskus 2011).

Hallitus taas leikkasi työntekijöiden varhaiskuntoutuksen Kela-rahoitusta vuonna 2016 osana niin, että  varhaiskuntoutustoiminta romahti.  Siihen saakka satojatuhansia suomalaisia kuntoutettiin kymmenien vuosien aikana ammatillisesti syvennetyssä lääkinnällisessä kuntoutuksessa (ASLAK).

Tutkimuksen osallistujina oli neljän vuoden aikana 588 Tampereen kaupungin työntekijää. Heidän työkykynsä nousi kaikilla mittareilla, mm. submaksimaalisena hapenottokykynä ja työkykyindeksillä mitattuna selvästi.  Vertailuryhmän työkyky taas laski. Toiminta perustui oma-aloitteisuuteen, yhteisiä valmennuspäiviä oli vain kahdeksan 9 kk:n jakson aikana.

Entä vaikutuksen kesto? Tutkija uskoo oppimisprosessiin, jonka tehosta on myös näyttöjä.
– Kun olet kerran ollut uupumisen tai terveyshaasteen edessä ja oppinut välineet siihen, kuinka voit korjata tilanteen, pystyt aktivoimaan ne, kun elämäntilanteesi sitä vaatii.

Uuden kuntoutuskonseptin loi tutkijan kanssa pirkanmaalainen Pirte työterveys ja lääkärikeskus. Tulostie sai ilon vastata tutkimuksen kiteytyksestä artikkelimuotoon, uutisoinnista ja mediajakelusta yhdessä STT:n kanssa.

Lisätiedot:
Mediatiedote: Jaksatko työtahtiasi eläkeikään saakka? Laaja tutkimus todisti varhaiskuntoutuksen kriittisen merkityksen.
Tulostien mediatiedotuspalvelu organisaatioille.

Valokuva: Timo Pöysäri / Pirte

 

 

Lähetä viesti - vastaamme nopeasti

7 + 2 =

Soita 050 512 2009 

Lepomäenkuja 1 b
33450 Siivikkala (Tampere)

Y-tunnus 2775770-8

Nopea tiedotuspalvelu luotettavalta kumppanilta.